Határtalanul pályázat 2018

Beszámoló a Határtalanul pályázatról

<Fényképek az Erdélyi kirándulásról>

Iskolánk a Határtalanul pályázat keretében 2018.03.13-17-ig Erdélybe utazott. A kirándulás célja: Arany Emlékév és az 500 éves Reformáció program év keretében emlékhelyek felkeresése. Március 15-i közös ünneplés Gyimesközéplokon a testvértelepülésünkkel. Erdély hírességei és nevezetességeinek megtekintése.
2018.03.13-án reggel indultunk. 30 diák(17 böhönyei és 13 szomogyfajszi), 2 kísérő tanár vezetésével. Az első úti cél Nagykőrös a Svájci Ház.
Második állomáshely: Debrecen. Itt múzeumok sorát látogattuk meg. Nagy Templom, Nagy Templom Múzeuma, Oratórium, Déry Múzeum, Debreceni Irodalmi Múzeum. Mindegyik múzeumlátogatás összefüggött az Arany Emlékévvel és a Reformációval. Ha már Debrecenben voltunk megnéztük a Munkácsy képeket, Krisztus trilógiát. Sajnos itt nem készíthettünk fényképeket.
Este tovább indultunk Nagyváradra a szálláshelyünkre, a Góbé Panzióba. Egy esti sétát terveztünk még Nagyvárad fő terére de annyira elfáradtunk, hogy inkább pihentünk. (közel 500 km-t utaztunk.)
Másnap még hosszabb útnak indultunk. Reggeli után összeszedelőzködtünk, bepakoltunk a buszokba, elköszöntünk a szállásadóinktól és indultunk Kolozsvárra. Királyhágón megálltunk, itt sok Határtalanul pályázatos csoporttal találkoztunk. Kolozsváron a főtéren megtekintettük Mátyás Szobrát, Szent Mihály Templomot, Mátyás király szülőházát, Farkas úti Református templomot. Koszorúkat helyeztünk el az emlékhelyeken.
Következő úticél Torda. Vallásszabadság emlékművének megtekintése és koszorúzása.
Erdőszentgyörgy. Itt megálltunk mert már elég nyűgösek voltunk. Itt pihenés képpen megtekintettük Rhédey kastélyt és Rhédey Claudia szobrát.
Szováta: A Medve-tó megtekintése, mint heliotermikus tó. Gyógyhatásai. Az előkészítő órán kiadatot szempontok alapján.
Érkezés a célhoz Gyimesközéplokra este a Csillag Panzióba. Vacsora és alvás. Másnap reggel korán kelés, reggeli, ünneplőbe öltözés, indulás az iskolába és a katolikus templomba az ünnepségre. A diákjaink előadták a műsorukat, majd a helyi iskola folytatta a megemlékezést. A Csíkszeredai első konzul felolvasta Orbán Viktor levelét. Az ünnepség folytatásaként kivonultunk a templomból a Hősök Emlékművé-hez és elhelyeztük koszorúinkat.
14-órakor az Ezeréves határnál folytatódott a megemlékezés a gyimesi magyar lakta települések közös ünnepével. Az ünnepség után közös ebédre voltunk hivatalosak. Az ebéd után ellátogatunk a Hidegségbe. Késő délután szabad program volt a diákság számára.
Másnap reggeli után összepakoltunk, elköszöntünk a szállásadóinktól és elindultunk. Következő úti cél Csíksomlyó, kegytemplom. Gyimes völgyéből jövet megálltunk hógolyózni és gyönyörködtünk a reggeli napsütéses időben. A Kegytemplomnál elmeséltük a Pünkösdi búcsújárás történetét és mindenki imátkozott a Szűz Máriához az oltárnál.
Székelyudvarhelyen megtekintetük a katolikus és a református gimnáziumot és a Reformáció emlékhelyét. Meglátogattuk a Szobor Parkot és koszorúztunk. Indultunk tovább Szejkefürdőre Orbán Balázs sírhelyére. Itt is koszorúztunk és gyönyörködtünk a székelykapukban. Farkaslakán Tamás Áron sírját és a Trianoni emlékművet koszorúztuk meg. Székelykeresztúron a Gyárfás kúriát és Petőfi körtefáját tekintetük meg. Fehéregyházánál a Segesvári csata helyszínén állított Petőfi szobornál megálltunk. Késő estére megérkeztünk a 3. szálláshelyünkre Nagyenyedre a Svájci házba.
Másnap reggel megnéztük a Bethlen Gábor Kollégiumot és a Református templomot. Indultunk tovább Gyulafehérvárra. Megtekintettük a várat és a székesegyházat, az erdélyi fejedelmek temetkezési helyét.
Arad: Az aradi 13 vértanú emlékhelyén zártuk a kirándulás programját. Sajnos itt már szakadt az eső és nagyon gyorsan kellett végeznünk a megemlékezéssel.
A haza vezető úton végig szakadt az eső és a hó.
Összegzés: Tartalmas, mozgalmas és felemelő élményekben volt részünk. Bár feszített volt a program együttes és az idővel mindig harcban álltunk a kirándulás elérte célját. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Végig napsütéses időnk volt, csak a hazaúton eset az eső és a hó.
Köszönetnyilvánítás: A kormány, az EMMI pályázatnak hogy lehetőséget biztosítottak a diákoknak, ingyen kirándulhassanak a határontúli részekre.
Az iskolai alapítványoknak a szülői szervezeteknek és az önkormányzatnak hogy anyagilag is támogatták a kirándulásunkat.
Erdélyi kirándulás 2018 beszámoló szövege PDF